Udruženje Solidarnost je bilo organizator mitinga podrške solidarnosti sa palestinskim narodom, a  povodom odluke predsjednika Amerike da Jeruzalem proglasi glavnim gradom Izraela i time  uskrati legitimno pravo Palestinaca na  Istočni Jeruzalem kao glavni grad Palestinaca.

Mitng podrške  U Bihaću

U Bihaću ,  miting jeodržan po zizetno hladnom vremenu,  ispred Fethija džamije u  srijedu  20.12. 2017. godine  u 13 sati . U organizaciji Mitinga učešće su  uzeli: Unija  studenata Bihaćkog univerziteta,  Asocijacija studenata IPF-a, udruženje Socijalnih pedagoga , Islamska Zejdinca BiH-a – Muftijstvo bihaćko, IPF Bihać, Merhamet Bihać, RVI grada Bihaća.  

Prisutnima su se  kratko obratili : Hasan Makić - Muftija Bihaćki, Elvira Islamović – Prof. Dr.sci. , Amara Langić – Pjesnikinja, Džafer Alibegvić -  Predsjendik RVI grada Bihaća, Zemira Gorinjac – Predsjendica udruženja Solidarnost.

Podrska narodu Palestine - Zenica

Otpočelo je u Sarajevu, potom Tuzla; Bihac i krunisano najboljim odazivom u Zenici. Organizatori mitinga su  ( udruženje Solidarnost i udruženje ''Palestinska zajednica u BiH''.)
Na protestnom skupu pristunima se obratili:
1. Prof.dr.hfz.Safvet Halilović
2. Majed Maarouf, bivši ambassador Palestine u BiH i aktuelni predsjednik Udruženja "Palestinska zajednica u BiH".
3. Avdo Hebib - Predsjednik Udruženja „Bosanskohercegovačko palestinsko prijateljstvo“ Avdo Hebib
4. Alija Redžić - dobitnik „ Zlatnog ljijlana“
5. prof. dr. Džemal Najetović, dekan Pravnog fakulteta u Travniku , penzionisani general Armije BiH-a
6. Mujo Aganović, predsjednik Saveza RVI paraplegičara Federacije.
7. Mirsad Bajramović - udruženje Solidarnost - ogranak Zenica

"Mi dajemo punu podršku borbi za slobodu palestinskog naroda i kažemo gospodinu Tumpu da zemlju Palestinaca ne može nikome poklanjati. To je historijsko, vjekovno vlasništvo palestinskog naroda, a sam Jerusalem je centar svih religija svijeta - islama, kršćanstva i ostalih. Prema tome, dati prijedlog da se takvo nešto desi je nesuvislo i tako je ocijenjeno i u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija koji će imati posebnu sjednicu posvećenu tome pitanju", istakao je Hebib.

Zašto miting: Mijenja  stanje iz sjedenja i priče u bar jedan korak. Mijenja poruku, mijenja svijest običnog čovjeka ( bar nekog), mijenja statistiku "nesvjesnih" u "svjesne". Mijenja  osjećaj humanosti i umanjuje stid kad vidimo koliko ljudi u svijetu diže svoj glas i ne želi mirno posmatrati svo zlo koje nas okruzuje.  Da pokažemo da nas se tiče; Jeruzalem je grad svih naroda, civilizacija, svih religija, vjekovno ognjište palestinskog naroda.

Podsjećamo: 06. 12. 2017.  

Američki predsjednik Donald Trump objavio je da Sjedinjene Države priznaju Jeruzalem kao izraelski glavni grad, unatoč brojnim upozorenjima iz Europe i arapskog svijeta. Svoj potez objasnio je kao zakašnjeli korak u napretku mirovnog procesa na Bliskom istoku.

Ovo priznaje označava i proces selidbe američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem. Preseljenje veleposlanstva moglo bi trajati nekoliko godina jer SAD nema adekvatnu zgradu u koju bi mogao smjestiti cijelo veleposlanstvo pa će je morati izgraditi.

Američki predsjednik je u izjavi rekao kako je svjestan da će oko ove odluke biti neslaganja no i da njegova objava označava početak novog pristupa izraelsko-palestinskom sukobu. Istaknuo je kako želi mir između Izraelaca i Palestinaca i da još uvijek podržava rješenje s dvije države u okviru trajnog mirovnog sporazuma.

Status Jeruzalema je pitanje svih pitanja u izraelsko-palestinskom mirovnom procesu.

Američki predsjednici dosad su se suzdržavali proglasiti Jeruzalem izraelskim glavnim gradom, unatoč izraelskim pritiscima, u želji da ostanu neutralni u mirovnom procesu.

Odluka američkog predsjednika izazvala je val osuda u međunarodnoj zajednici.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odluku Donalda Trumpa nazvao je povijesnim danom. Netanyahu je također zajamčio da odluka američkog predsjednika neće ništa promijeniti u pogledu svetih mjesta triju velikih monoteističkih religija u Jeruzalemu i potvrdio izraelsku obvezu zadržavanja status quo.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je na palestinskoj televiziji izjavio da Sjedinjene Države namjerno potkopavaju sve mirovne napore. Tim žalosnim odlukama Sjedinjene Države namjerno potkopavaju mirovne napore i proglašavaju da napuštaju ulogu pokrovitelja mirovnog procesa koju su imali posljednjih desetljeća, zaključio je.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je rekao da se status Jeruzalema može riješiti samo izravnim pregovorima između Izraelaca i Palestinaca i podsjetio da je uvijek bio protiv svake jednostrane mjere.

Glasnogovornik jordanske vlade Mohamed Moumeni je u priopćenju naveo da odluka američkog predsjednika predstavlja kršenje odluka međunarodnog prava i povelje Ujedinjenih naroda.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je na Twitteru osudio kao neodgovornu izjavu američke administracije. Ta se odluka kosi s međunarodnim pravom i rezolucijama UN-a, dodao je.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je Trumpovu odluku ocijenio žaljenja vrijednom i upozorio da pod svaku cijenu treba izbjegavati svako nasilje.

Talijanski premijer Paolo Gentiloni je na Twitteru napisao da se odluka o statusu Jeruzalema treba donijeti u sklopu mirovnog procesa. Sveti grad Jeruzalem, jedinstven na svijetu. Njegova budućnost treba biti definirana u sklopu mirovnog procesa.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je kako odbacuje Trumpovo priznanje Jeruzalema kao izraelske prijestolnice jer to pokopava napore da se postigne rješenje s dvije države između Izraela i Palestinaca.

Šefica vanjske politike EU-a Federica Mogherini rekla je kako je Europska unija zabrinuta da bi Trumpova odluka mogla imati posljedice na izglede za mir te da se mora udovoljiti težnjama i Izraela i Palestinaca te da kroz pregovore treba riješiti status Jeruzalema kako budućeg glavnog grada obiju država.

Ova odluka  dovela je do protesta širom svijeta i ujedinila muslimanske zemlje po ovom pitanju:  Jeruzalem – je Palestinski, a Turska ide i korak dalje i planira otvaranje ambasade u Istočnom – okupiranom dijelu Jerizalema

Izvještaj: Ramazan 2022

Humanitarna akcija Ramazan 2022 je do sad najuspješnija humanitarna akcija. Prikupljali smo novčana sredstva za pakete za 7 zemalja i...

Izgradnja bunara Africi - fotografije naša 4 bunara...

Ovih dana pristigle su fotografije od naša 4 bunara uplaćena u 2020. godini. Zemlja gradnje ovih bunara je Mali - Afrika. Projekat...

Pomoć migrantima – Bihać (FOTO/VIDEO)

Udruženje Solidarnost pomaže migrante balkanske rute od 2015 godine. Prvi smo bili u posjeti migrantima u Beogradu – Srbija. Odvezli smo...

Paketi hrane Jemen (FOTO)

Sredstva za pakete uplaćena su u novembru i decembru 2020. godine sa ukupnim iznosom od: 6.210 eura. Podršku narodu Jemena otpočeli smo...