Palestinski kršćani demantiraju neistinite tvrdnje canterburyjskog nadbiskuba Rowana Williamsa

Izvor i više informacija: Naim Ateek Letter to Archbishop Rowan Williams

Jeruzalem, 23. lipanj 2011.

Canterburyjski je nadbiskup Rowan Williams u nedavnom intervjuu za BBC izrazio zabrinutost zbog sve manjeg broja arapskih kršćana na Srednjem istoku i krivnju za taj fenomen svalio na ekstremne islamiste. Palestinski kršćani – u Palestini i inozemstvu – negativno su reagirali na ove netočne izjave, a ekumenski palestinski kršćanski centar Sabeel iz Jeruzalema nadbiskupu je uputio otvoreno pismo u kojem pojašnjava kako je prvenstveni uzrok sve manjeg broja kršćana u Palestini izraelska okupacija i cionistički ekstremizam.

Palestinski kršćani sebe doživljavaju sastavnim dijelom palestinskog naroda i, iako su malobrojni, zbog dugotrajne i višestoljetne ukorijenjenosti u palestinskoj zemlji, sebe ne smatraju manjinom. Palestinski kršćani i muslimani podjednako su izloženi ugnjetavanju ilegalnih izraelskih okupatora njihove zemlje. Palestinski kršćani i muslimani dijele iste zajedničke nade i želje i zajedno se bore za slobodu i ljudsko dostojanstvo.

Palestinski kršćani cijene činjenicu da je nadbiskup Williams spomenuo ranjivost kršćanske prisutnosti na Srednjem istoku, no napominju da osim islamističkih ekstremista postoje još dvije ekstremističke skupine, koje je nadbiskup propustio spomenuti, a koje predstavljaju veću prijetnju palestinskim kršćanima: to su židovski ekstremistički vjerski i rasistički kolonisti na Zapadnoj obali koje izravno podržava sadašnja izraelska vlada ekstremne desnice i kršćanski ekstremisti – zapadni kršćanski cionisti koji slijepo i bezuvjetno podržavaju Izrael. Palestinski kršćani upozoravaju da židovski cionisti i cionisti među zapadnim kršćanima predstavljaju veću prijetnju palestinskim kršćanima od ekstremnih islamista, jer imaju veću vojnu moć kojom uklanjaju i kršćanske i muslimanske Palestince iz njihove domovine.

Prema istraživanju koje je 2006. godine proveo palestinski ekumenski kršćanski centar Sabeel uz pomoć sveučilišta u Betlehemu glavni uzroci iseljavanja kršćana sa Zapadne obale su politički i gospodarski uvjeti. Oko 87,3% ispitanika navelo je lošu ekonomsku i političku situaciju kao razlog zbog kojeg napuštaju to područje. Samo je 8% ispitanika uzroke iseljavanja pripisalo vjerskom ekstremizmu.

Na području Betlehema, Beit Jale i Beit Sahoura, na primjer, ima dovoljno prostora za Palestince, no njihova je zemlja (koja uglavnom pripada palestinskim kršćanima) konfiscirana kako bi se na njoj mogla širiti ilegalna izraelska kolonistička naselja, uključujući ilegalna kolonistička naselja Gilo i Har Homa.

Značajan čimbenik zaslužan za istjerivanje palestinskih kršćana iz Palestine također je i izraelski aparthejdski Zid koji razdvaja obitelji i zajednice, zatvara poslovne tvrtke i zauzima palestinsku zemlju, dok kontrolne točke i sustav izdavanja dozvola ograničavaju slobodu kretanja Palestinaca, naročito priječeći im pristup do njihovog Svetog grada Jeruzalema.

Ravnatelj kršćanskog ekumenskog centra Sabeel Naim Ateek je na kraju svog pisma nadbiskupu Williamsu izrazio žaljenje što je nadbiskup propustio priliku da razotkrije i svijet upozori na ugnjetavanje palestinskog naroda, palestinskih muslimana i kršćana, koje je posljedica izraelske okupacije. Jer tko će se, postavlja pitanje Ateek, ako ne crkva, založiti za pravdu i istinu?

Palestinski kršćani ponovo pozivaju nadbiskupa Williamsa (ali i sve ostale čelnike kršćanskih crkvi i institucija) da progovore i zauzmu se za potlačene Palestince u Svetoj zemlji.
Izvor i više informacija: Naim Ateek Letter to Archbishop Rowan Williams

(VIDEO) Intervju predsjednice udurženja Solidarnost

Borba bosanske Zemire Gorinjac protiv stradanja u islamskoj geografiji. Šta je bilo motivirajuće, što je posebno utjecalo na moju...

VIDEO: Volonteri udruženja Solidarnost u...

U peridou od 24 do 30. oktobra volonteri udurženja Solidarnst bili su dio IHH tima u humanitarnoj misiji u Bangladešu. Tokom misije ,...

(VIDEO) Ceremonija otvaranja džamije porodice...

Projekat vrijedan 34 000 eura. Cijeli iznos donirala je pordica Alizzoti. Da im Uzvišeni Allah primi ovo hairli vakif, djelo....

Skromni glas protiv tišine i ravnodušnosti: Deset...

Trebalo nam je da dođemo do 10 godina rata da konačno uzmemo svjedočenja izbjeglica bez da ih nazivamo teroristima, javno i nenajavljeno...