Dvije  novinararke za Al Jazeera  koje su članice posade broda  Zaytouna i Oliva,  oslobođene su iz ilegalnog zatočeništva i sigurno su stigle do Londona i Moskve.

Naši odvjetnici su rekli da su sve ostale žene učenice, osim jedne, oslobođene iz ilegalnog zatočeništva.

Tokom napada na brod i njihovog hapšenja, žene su inzistirale i napominjale  da su akcije koje su poduzimali Izraelski okupatori  bile ilegalne i da su one dovedene u Izrael protiv njihove volje.

Dok je izraz „mirno“ korišten u medijima da se opiše napad i hapšenje na brodu, ovo je zaista netačno, neistina. Mir je više nego činjenje  fizičkog nasilja. Ugnjetavanje, okupacija, neprihvatanje ljudskih prava i otimajući brod nenaoružanih, nenasilnih žena protiv njihove volje, to nije mirovna aktivnost. Ustvari, kada je Zaytouna-Oliva prišla Palestini, IOF (Israeli Occupation Forces) lansirala je mnogobrojne zračne racije preko Gaze, koje su nastavljane sa minimalnom medijskom pažnjom.

Također, zarobljavanje žena sa  broda Zaytouna-Oliva može uskoro završiti, ali zarobljavanje 1.9 miliona Palestinaca i dalje ostaje.

Jedna naša sestra iz Palestine u Gazi rekla je jutros:

Osjećam tugu i depresiju zbog toga što niko ne može doći do nas i oni (Izrael) žele da ostane onako kako jeste i nikada neće učiniti nista ispravno da nam pomognu.Ovo je djelo piratstva na otvorenom moru i Gaza je pod napadom.Zašto niko ne govori o ovome?“

Wendy Goldsmith, članica tima na kopnu koji rade na oslobađanju žena , rekla je: „deportacija se događa brže nego prethodna flotila. Dok smo mi imali dobar legalni tim koji je pomagao ženama, očekivali smo da je razlog brzog oslobađanja zbog toga što sve negativno o Izraelu što može privući medije dolazi od njihovih ilegalnih presretanja, uključujući i demantiranje rok-benda Pink Floyda.

Prema izvješću  , Zaytouna-Oliva je bio na internacionalnim vodama – teritoriji (manje od 40 nautičnih milja od luke Palestine), kada je opkoljen sa dva vojna broda, sa nekoliko manjih vojnih brodova. Njihov komunikacijski sistem i sve učesnice koje su ukrcane su zaskočene. IOF je demantirao da je Zaytouna-Oliva zaustavilo njihov kurs prema Gazi. Kada je upozorenje odbijeno, najmanje sedam IOF članova, muški i ženski, ukrcali su se na našu jahtu i naređivali su nam u internacionalnim vodama.

Palestinci u Gazi ostali su unutar ilegalne Izraelske blokade. Ženski brod za Gazu i koalicija   Flotila slobode  će nastaviti da podignu svijest o ovakvom fundamentalnom kršenju zakona i nastavit će krstarenje do naših braće i sestara u Gazi. Palestina će prije ili poslije biti slobodna.

Podsjetimo:

Ženski brod za Gazu krenuo je 16.9 2016. godine iz Barselone  - Španija, do Mersina u Italiji. Na putu do Mersina morali su stati na Korfuu  - Grčka zbog kvara na brodu uslijed nevremena.

U Mersin su stigli 22.9 2016. Godne.

Na put ka Gazi, kreću 27. septembra.

Na brodu je bilo 13 žena iz nekoliko zemalja svijeta. Jedina želja im je bila pružiti podršku narodu Gaze, majkama Gaze. Animirati svjetsku javnost palestinski proble i problem deset godina blokade 1, 9 miliona stanovnika Gaze.

5. oktobra izraelske snage, zustavile su brod sa putnicama u međunarodnim vodama, 40 nautičkih milj udaljenosti od Gaze.

Nakon dva dana zatočeništva u izraelskoj luci Ašdod , sve aktivistkinje su oslobođene i depotrovane u matične zemlje.

(VIDEO) Intervju predsjednice udurženja Solidarnost

Borba bosanske Zemire Gorinjac protiv stradanja u islamskoj geografiji. Šta je bilo motivirajuće, što je posebno utjecalo na moju...

VIDEO: Volonteri udruženja Solidarnost u...

U peridou od 24 do 30. oktobra volonteri udurženja Solidarnst bili su dio IHH tima u humanitarnoj misiji u Bangladešu. Tokom misije ,...

(VIDEO) Ceremonija otvaranja džamije porodice...

Projekat vrijedan 34 000 eura. Cijeli iznos donirala je pordica Alizzoti. Da im Uzvišeni Allah primi ovo hairli vakif, djelo....

Skromni glas protiv tišine i ravnodušnosti: Deset...

Trebalo nam je da dođemo do 10 godina rata da konačno uzmemo svjedočenja izbjeglica bez da ih nazivamo teroristima, javno i nenajavljeno...