Dobročinstvo prema jetimu je od najuzvišenijih dobrih djela

Fond jetima je  naš trajni projekat što znači da  tokom cijele godine možete donirati za pomoć jetimima shodno svojim mogućnostima.

Cilj fonda je pružiti priliku svima koji ne mogu izdvajati ukupan iznos novčanih sredstava za sponzoriranje jednog jetima ( 72 KM ili 35 eura) a želi pomoći jetime –djecu siročad svojim novčanim donacijama i na taj način  ipak sudjeluju u pomaganju jetimima donirajući koliko žele i kad god žele.

Zadaci fonda su:

  1. sponzoriranje jednog ili više jetima čiji sponzori odustanu dok im se ne obezbjedi drugi sponzor.
  2. Sponzorstvo tri jetima  svaki mjesec već  drugu godinu. Shodno donacijama možda i više.
  3. Pored toga iz fonda podmirujemo sva dugovanja neodgovornih sponzora koji na vrijeme ne otkažu sponzorstvo  tako da u tim slučajevima IHH-a redovno uplaćuje za jetima u nadi da će sponzor izmiriti svoje obaveze.

Već godinu dana otkako je osnovan ovaj fond  pokazao je veliki uspjeh i potvrdio opravdanost postojanja.

Svako ko želi na ovaj način da pomaže jetima  prilikom uplate na naš žiro račun treba da naglasi“ fond jetima“

Mnogo je načina da se pomogne i  dobije stepen sadake o čemu nam govori slijedeći hadis: .   “ Svaki je musliman dužan podijeliti sadaku.” Ashabi upitaše: “Allahov Poslaniče, ako neko to nije u mogućnosti, šta da radi?” “Zaradit će svojim trudom pa će i sebi koristiti i moći podijeliti sadaku.” Ponovo upitaše ashabi: “Ako ni to ne mogne? “Onda će pomagati starijim i nemoćnim.” “A, ako ni to ne mogne?” pitaju dalje ashabi. “Neka traži da se čini dobročinstvo ili dobro”. “Ako ni to ne učini?” “Onda neka se bar sustegne od zla pa će mu to biti sadaka.”