Preko 107  hiljada KM, novčanih sredstva utrošeno za kupovinu hrane, obuće, vreća za spavanje i drugih artikala potrebnih migrantima.

Udruženje Solidarnost od samog početka sprovodi projekat pomoći migrantima ( izbjeglicama) u Bosni i Hercegovini.

Projekat  je trenutno trajnog karaktera, prestaje kad i migranttski problem.

Vaša pomoć je potreban u kontinuitetu .

 Kako pomoći:

  1. NOVČANIM PRILOZIMA, koliko ko može uplatama na naš žiro račun.

  2. ODJEĆA ISKLJUČIVO MUŠKA majice (M, S - VELIČINA) hlače( 29, 3, 31, 32, 33 veličina), čarape, jakne S, M,   maksimum L veličina.
  3. OBUĆa ( 41, 42 ,42, 44 ) SPORTSKA I DOBRO OČUVANA I NOVA.
  4. VREĆE ZA SPAVANJE
  5. PREHRAMBENI ARTIKLI: (riža dugo zrno, brašno, ulje, luk, krompir, paradajz, čili začin, biber,šećer, crni čaj, mlijeko)
  6. SREDSTVA ZA HIGIJENU: ( sapuni, paste, šamponi, deterdžent za veš, toaletni papir, vlažne maramice, papirnate maramice, bicevi).
  7. PELENE ZA BEBE, HRANA ZA BEBE
  8. LIJEKOVI( analgetici, paracetamol, protiv češe, zaštita od komaraca, za razna kožna oboljenja,za žuljeve, rivanol, hidrogen, zavojim antibiotic)

Budimo svjetlost i nada u njihovim životima! Ruka podrške!

Veliko hvala volonterima i veliko hvala građanima, udruženjima, džematima  na podršci.

Veliko hvala svima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos podrške i pomoći migrantima.

Naš rad se nastavlja. Svoje novčane priloge možete slati na naš žiro račun:

TURKISH ZIRAAT BANK BOSNIA d.d

U KM. VALUTI: 186-000-1053170055

DEVIZNI:

 SWIFT code :TZBBBA22     

IBAN: BA391860001653170151

Primalac:  udruženje Solidarnost.

Svrha : „Migranti

Adresa Udruženja je: Jablanska 24 , 77 000 Bihać

Kontakt tel: + 387 61 604 093

POZADINA PROBLEMA

Humanitarne aktivnosti pomoći migrantima koji su došli u Bosnu kao prolaznu rutu do odredišta, otpočeli smo u  februaru 2018. godine sa prvim grupama migranata.

Tada su migranti svoje utočište pronašli u džamiji Fethiji. Potom na IPF-u, Bihać.

Sa dolaskom proljeća broj migranata se počeo povećavati.
U aprilu ih je bilo preko 100 i od tog perioda njihov broj je samo rastao.

U početku smo uz pomoć građana uspijevali obezbjediti im sve, što je podrazumijevalo: tri obroka dnevno, medicinsku pomoć, odjeću i obuću.

Odaziv građana je bio zaista velik.

Znajući da je ovo tek počtak, da tek predstoji dolazak velikog broja migranata,  smatrali smo da je nužno poduzeti nešto organizovanije i da rad sa migrantima preuzme neko ko ima kapacitet i sredstava.
Na našu molbu  održan je sastanak u organizaciji gradonačelnika grada Bihaća i relevantnih subjekata.

Dogovoreno je da rad sa migrantima preuzme Crveni križ grada, što se i desilo 21.aprila. Crveni križ je preuzeo aktivnosti brige o migrantima koja je podrazumijevala svaki oblik zaštite: ishrana, odjeća, obuća, sredstva za higijenu.

Vrlo brzo je osnovan Koordinacioni tim u kom se nalaze mnoga udruženja, instituicije koje na bilo koji način imaju veze i rada sa migrantima.

Od samog početka predstavnici C. križa su se nametnuli kao jedini koji imaju pravo djelovati po ovom pitanju i insistirali da se sva pomoć preda isključivo njima, a oni da dijele migrantima.

Ovakav odnos istih stvarao je velike probleme u našem radu i stalne pokušaje da nas se zaustavi.

S obzirom da briga koju su pružali zajedno sa drugim organizacijama i institucijama mjesecima, a i dan danas nije zadovoljavajuća, naš angažman trajao je dinamično u kontinuitetu.

Sve vrijeme smo imali ogromnu podršku građana i udruženja.

Rad sa migrantima svodio se na slijedeće aktivnosti: obezbjeđivanje odjeće, obuće, sredstava za higijenu, vreća za spavanje, lijekova, pomoć  kod lječnikih intervencija. Dolaskom hladnih dana  obezbjeđivali smo im i deke, jorgane, drva, toplu zimsku odjeću i obuću.

Organizovali smo iftare za postače tokom mjeseca ramazna i bajramski ručak. 

Organizovali smo ukop prvog smrtno stradalog  migranta, žrtve utopa u rijeci Korani te pomogli u organizaciji transporta još dvojice smrtno stradalih migranata.

Posebno smo ponosni na naš human, ljudski, odnos prema migrantima.

U toku 2018. godine kroz račune smo registrovali utrošak novčanih sredstava u iznosu od: 107.159,25 KM

Od navedenih sredstava  prema trg. centru Robot za pakete hrane utrošeno je: 35.676,00 KM.

Partnerska IHH organizacija je u sklopu zimskog projekta za odjeću i obuću

utrošila je : 19.362  KM.

Razliku od 71.464,25 KM, utrošena je na obuću, vreće za spavanje, odjeću, hranu, lijekove, sredstva za higijenu, torbe, drva i drugo što su tražili od nas.

Pored utroška novčanih sredstava, pomoć migrantima odvijala se i kroz odjeću, obuću, prehrambene artikle koje su nam donirali građani i udruženja.

Vrijendost dobivenih artikala  odjeće,  obuće, prehrambenih artikala, sredstava za higijenu , ćebadi je daleko veća od ove navedene kroz utrošak novca .

I pored velike žrtve i truda, potrebe migranata su i dalje velike i nezadovoljene iako je smanjen priliv, prevashodno zbog zimskih uvjeta. I dalje imamo migrante bez jakni, obuće. Zbog nedostatka mogućnoosti  da adekvatno čiste svoju odjeću,  migranti se i po nekoliko puta obezbjeđuju sa isitm artiklima.

Posebno teško nam pada činjenica da i pored tri oborka koja imaju, migranti najviše apela upućuju za hranu.

Glavni razlog kojeg navode je nedovoljna količina hrane koju dobivaju i čekanje u redu za obrok i po tri sata.

Naša podrška migrantima ovisi o vašim donacijama. Svaka donacija koja bi došla, odmah bi se trošila.

Imajući u vidu veliku potrebu migranata nismo željeli da nam nešto stoji na računu ili u skladištu, a da oni imaju potrebu za nečim što mi možemo zadovoljiti.

Duboko se nadamo da ćete i dalje biti uz nas i pomoći im olakšati  teško stanje u kom se nalaze.

Na jednom mjestu preko 2000 osoba.

Bez adekvatnih uvjeta za održavanje higijene.

Među njima ima osoba koje  su agresivnog ponašanja, sklone iznuđivanju novca, alkoholizmu, neki sa psihičkim problemima.

Primorani su sami se snalaziti i nositi sa svim izazovima koji im se nameću u ovoj teškoj situaciji.

Sami uvjeti putovanja, i sve što se tokom puta dešava, dovode da se svaka ova osoba mora promjenitii i prilagoditi okolnositma.Pored materjalne,  potrebna im je velika moralna i psihološka potpora, a istu nemaju .

Svjesni su stanja u kom se nalaze i činjenice da se odnos prema migrantima promjenio i u Italiji, Njemačkoj i drugim zemljama kojima teže. Svjesni su da uz tolike godine, ogromnu žrtvu i novac koji su potrošili velika vjerovatnoća da će mnogo od njih biti vraćeni, ali ostanak u Bosni im nije cilj.

Povratak u domovinu iz zemlje odrednice je lakše za podnijeti. Stoga neka sjećanje na Bosnu bude pozitivno, a nikako negativno i bolno.