Udruženje „Solidarnost“ ove godine pokreće projekat pomoći učenicma socijalno ugroženih porodica kojima prijeti prekid  školovanja zbog nedostatka sredstava za obrazovanje, a posebno prevoz do škole.

U suradnji sa,  JU Mašinsko - saobraćajnom mješovitom srednjom školom Bihać želimo pomoći određenom broju učenika i tokom cijele školske godine obezbjediti im mjesečnu kartu i bar jedan sendvič tokom dana.

Zašto ovaj projekat i ova škola?

Pomenuta škola ima veliki problem  pošto 80 % učenika ove škole putuje. Većina učenika ima izostanke iz škole, kasne  na nastavu iz razloga što nemaju sredstva za platiti autobusnu kartu do škole. Primorani su dolaziti biciklima ukoliko ga imaju, ili stopom. Sa učenicima prvih razreda se još i ne zna stanje. S obzirom da se u društvu ništa pozitivno ne mijenja , očekuju još težu situaciju za učenike i školu.

Velik procenat roditelja učenika pomenute škole ne radi te je izuzetno teško ovih dana pomentim porodicama. Odjeća, školski pribor, knjige, a pored toga mjesečna karta i hrana za učenike. Velika sredstva za porodicu u kojoj rade oba člana a tek  kad niko ne radi. Ovaj projekat želi školu za sve, istu šansu za sve.

Navodimo nekoliko primjera takvih učenka:

-       A.K. Ima osam članova u porodici. Od toga troje ih putuje. Korisnici su javne kuhinje i nalaze se u Jasici kod  Bihaća - Izačić. Mjesečna učenička karta je 48 KM.

-       Blizanci Abdijanović sa Brekovice. Izuzetno teška materijalna situacija.  Mjesečna karta  do Brekovice je 55 KM za jednog učenika.

-       Blizanci iz Ripča . Za jednog učenika potrebno je za kartu 50 KM. Dakle za oba učenika mjesečno 100 KM plus za oba učenika po sendvić to je još 60 KM što je za njih dva mjesečno potrebno izdvojiti 160 KM .

-       A.Dž. - živi u 13. članoj porodici. Ona je učenica drugog razreda i najstarije dijete u porodici. Veliki teret i brigu u  porodici nosi  i pomaže majci u svim poslovima. Niko u porodici ne radi. Usljed nedostatka sredstava za školu velika šansa je da neće nastaviti školovanje.

Slična situacija je sa još  34 učenika ove škole. Ne radi ni  jedan roditelj a porodice  su sa više članova.

Mjesta iz kojih učenici putuju  su ruralna Bihaćka naselja i sela a cijena mjesečne karte je:

Brekovica - 55 KM

Turija - 50  KM

Izačić - 56 KM

Gata - 60 KM

Orašac -  80 KM

Kulen Vakuf  - 90 KM

Srbljani -  50 KM

Vikići -  60 KM

Vrsta -  60 KM

Kako pomoć i šta je cilj projekta:

1. Možete biti sponzor jednom učeniku koji putuje iz gore navedenih mesta. Plaćati mu tokom cijele godine mjesečni iznos karte za prevoz.

2. Možete mu plaćati i za sendvič a cijena sendviča je 1 KM.

3. Možete donirati povremeno sredstva koliko možete u ovaj fond i da na osnovu prikupljenih sredstava finansiramo jednog ili više učenika.

Dakle donirate jedan mjesečni iznos karte ili više ili koliko možete.

4. Možete se odlučiti za finansiranje ishrane  sendvičem  jednom ili više učenika.

5. Opremanje učennika za školu. Možete jednokratnom pomoći donirati sredstva za školski pribor učenika, knjige, sveske, obuću, odjeću.

Prikikom uplate novčanih sredstava važno je naglasiti svrhu uplate:

  • Sponzorstvo jednog učenika tokom godine( birate koju mjesečnu kartu i iznos koji možete donirati)

  • Ishrana učenika

  • Ishrana i sponzorstvo

  • Opremanje učenika za školu

  • Fond „Škola za sve“ - povremena donacija

  • Ukoliko budemo uspjeli imati dovoljan broj zainteresiranih sponzora isti će nas kontaktirati Putem emaila : Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili tel: 061 604 – 093.

Svaki sponzor moći će ukoliko želi direktno kontatkirati svog učenika, imati njegovu fotografiju i sve detaljne podatke o porodici. Pored toga isto ćemo znati detaljno za one učenike koje uspijemo sponzorirati.

Ukoliko se neko odluči da bude sponzor jednom ili više učenika važno je da poštuje obavezu koju je preuzeo i da mjesec dana ranije obavijesti nas o prekidu sponzorstva.

Donator koji se odluči opremiti učenika dobit će na osobni mail detalje o utrošenim sredstvima.

Uplate možete vršti na naš račun sa već  pomenutim naznakama.

Kurban projekat 2024

Akcija traje do 7. juna. Nema uplata na taj dan. SOMALIJA , SIRIJA, JEMEN, MIJANMAR – (BANGLADEŠ) , AFGANISTAN, GAZA, KAŠMIR, NEPAL Ove...

Sirotište u Somaliji - Mogadish - apel za pomoć u...

100 KM mjesečno za sve potrebe siročeta Potrebno 5.050 eura da bi sirotište normalno funkcionisalo na mjesečnom nivou . Partnerska IHH...

Apel: Fond za dječaka Abdullaha iz Nepala

Mnogi su čuli potresnu priču od dječaku Abdulahu iz Nepala, kog smo spasili iz ralja zlog daidže. Ostao je jako mali bez majke i oca. Dali...

APEL: Pomoć dječaku Muhammedu iz Nepala da se vrati...

Potrebno 300 eura mjesečno, za sve troškove - školovanje i porodicu Umjesto da ide u u školu on kuha i poslužuje svoje vršnjake u...