Pomozimo gladnu djecu Jemena

Udruženje Solidarnost pokreće humanitarnu akciju pomoći stanovnicima Jemena, sa akcentom na djecu, koja najteže podnose glad, i plaćaju danak  svojim životima,  uslijed nedostatka hrane .

Prikupljena novčana sredstva  bit će uplaćena u IHH (https://www.ihh.org.tr/ ) organizaciju, koja će u naše ime kupiti pakete hrane za djecu i odrasle.

S obzirm da smo u mogućnosti na ovaj način pomoći stradalnike u Jemenu, odlučili smo dati svoj minimalan doprinos a ne samo nijemo posmatrati stravične prizore gladi, i umiranja djece Jemena.

Podsjećamo da smo u 2018. godini izvršili slijdeće uplate za Jemen:

Uplate u eurima

Naziv projekta:

Mjesec:

1.200,00

Paketi hrane

mart

1.350,00

Paketi hrane

april

2.170,00

 Ramazan- paketi hrane

maj/juni

16.963,00

Kurban ( 94 ovce)

august

575,00

Paketi hrane

september

5.200,00

Paketi hrane

december

4.775,00

Paketi hrane

december

32.233,00

Total : 2018.

 

U prilogu je foto naših distribucija.

Zašto ovaj projekat?

Šokantne fotografije koje kruže internetom, pokazuju kako je Jemen mjesto najveće humanitarne katastofe u posljednih 100. godina, i u kojem najviše ispaštaju oni nevini, tačnije djeca.

Usljed žestokog  rata  koji je gurnuo najsiromašniji narod u arapskom svijetu ( stanovnike Jemena) ka ivici gladi, stanje je danima sve gore.

Trenutno stanje:

U Jemenu traje građanski rat od 2014.

Činjenica da dosad nije došlo do političkog rješenja; neznatna podrška za humanitarnu pomoć, brojne ljude je natjerala na bijeg . Neki su,  postali izbjeglice u samoj zemlji, dok su drugi izbjegli u Somaliju u kojoj također vladaju sukobi. "Smatrali smo nepojmljivim da bi netko Somaliju mogao smatrati sigurnim mjestom."

Milijuni se suočavaju s glađu. Opsada je izazvala epidemiju kolere bez presedana. Narod ne može ni pobjeći, jer je zračna luka zatvorena po naredbi saudijskog režima. Mediji uglavnom ne slijede situaciju u Jemenu.

Prije više od dvije i pol godine je Saudijska Arabija( sa kalicijom)  počela bombardirati  Jemen kako bi podržala  vladu Abd Rabuha Mansura Hadija. Saudijski zračni udari namjerno razaraju civilnu infrastrukturu i ubijeno je na tisuće ljudi a prema informacijama "Save the Children",   85.000, djece mlađe od pet godina umrlo je  od neuhranjenosti tokom tri godine rata u Jemenu.

Uništena suluke,  skladišta, ceste, škole, farme, fabrike, elektroenergetska mreža, te vodovodne stanice

Hrana ne dolazi do onih kojima je očajnički potrebna u Jemenu

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, s jedne, i pobunjeni Husi u Jemenu, s druge strane, međusobno se optužuju za krađu humanitarne pomoći.  UN-ova agencija za hranu prijeti da će suspendirati slanje pomoći ukoliko se ne stane u kraj korupciji. Iz Svjetskog programa za hranu kažu da dvije trećine pomoći, dostavljene u područja pod kontrolom Husa, odlaze u ruke naoružanih skupina. S druge strane, Associated Press je došao u posjed dokumenata iz kojih se može zaključiti kako oružane grupe koje podržava saudijska koalicija kradu isporuke namijenjene stanovnicima Taiza.

Naš doprinos podrške i pomoći.

Spasimo jedan dječiji život.

Humanitarne agencije pokušavaju dostaviti pomoć većem dijelu Jemena, ali je to zbog borbi veoma teško. Zahvaljujući angažmanu IHH oganizacije na ovim područjima,  pruža nam se prilika da i mi damo svoj doprinos borbe protiv gladi koja hara u Jemenu i izuzetno teške humanitarne stuacije.

Udruženje Solidarnost već treću godinu za redom pruža vam priliku da pomažete gladne u Jemenu.  Zahvaljujući angažmanu IHH organizacije pomoć stiže do onih kojima je  namjenjena.  Ponosi smo na suradnju sa IHH organizacijom  i činjenicu da  naša pomoć stiže  do onih kojima je namjenejna.

U  područja u kojma je moguće dostaviti pomoć IHH timovi vrše distribuciju paketa hrane  i nastoje pomoći bez obzira na okolnisti pod kojima se odvija ovaj uzasni rat.

 Svoj doprinos podrške možete dati uplatama na naš žiro račun:

TURKISH ZIRAAT BANK BOSNIA d.d

U KM. VALUTI: 186-000-1053170055

DEVIZNI:

 SWIFT code :TZBBBA22     

IBAN: BA391860001653170151

Primalac:  udruženje Solidarnost.

Svrha : „Jemen“

Adresa Udruženja: Jablanska 24. 77 000 Bihać

Kontakt telefon: 061/604-093

Mail adresa: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

Pozivom na humanitarni broj:

090 29 10 44 donirate 2 KM.  Jedna KM  ide za gladne u Jemenu a 1 KM  ide za sirijske izbjeglice.

Broj je važeći isključivo za operatere BH Telecoma.

Kurban projekat 2024

Akcija traje do 7. juna. Nema uplata na taj dan. SOMALIJA , SIRIJA, JEMEN, MIJANMAR – (BANGLADEŠ) , AFGANISTAN, GAZA, KAŠMIR, NEPAL Ove...

Sirotište u Somaliji - Mogadish - apel za pomoć u...

100 KM mjesečno za sve potrebe siročeta Potrebno 5.050 eura da bi sirotište normalno funkcionisalo na mjesečnom nivou . Partnerska IHH...

Apel: Fond za dječaka Abdullaha iz Nepala

Mnogi su čuli potresnu priču od dječaku Abdulahu iz Nepala, kog smo spasili iz ralja zlog daidže. Ostao je jako mali bez majke i oca. Dali...

APEL: Pomoć dječaku Muhammedu iz Nepala da se vrati...

Potrebno 300 eura mjesečno, za sve troškove - školovanje i porodicu Umjesto da ide u u školu on kuha i poslužuje svoje vršnjake u...