Apel za pomoć stanovnicima Gaze - Krik boli iz Gaze - Palestina

Udruženje Solidarnost  pruža priliku našim građanima da posredstvom IHH organizacije (https://www.ihh.org.tr/) pomognu stradalnike u Gazi.

Svjedoci smo stravičnih prizora napada na blokiranu Gazu.

Izuzetno teška situcija u Gazi po svim segmentima ljudskog življenja:

Opsada prelzi u desetu godinu.  

SITUACIJA JE POSTALA NEPODNOŠLJIVA

bez posla,

bez struje,

bez vode,

bez novca,

bez dobrih bolnica,

bez hrane,

bez života

razne bolesti ...

STANOVNIŠTVO GAZE

2 miliona = 400.000 porodica

70% siromašnih

50% ne nalaze novac za kupovinu hrane.

Svoje novčane priloge pomoći stanovnicima Gaze, možete uplatiti na naš žiro račun:

TURKISH ZIRAAT BANK BOSNIA d.d

U KM. VALUTI: 186-000-1053170055

DEVIZNI:

SWIFT code :TZBBBA22

IBAN: BA391860001653170151

Primalac: udruženje Solidarnost.

Svrha : „Gaza"

Humanitarni broj:

090 29 10 44 doniraš 2 KM ( 1 KM Gaza, 1 KM Sirija) ; samo za operatere BH Telecoma

Gaza lišena svega

Izrael je Pojas Gaze okupirao 1967. godine. Više od 60% Palestinaca u Gazi su izbjeglice, protjerane iz svojih domova u drugim dijelovima Palestine 1948. godine. Trenutna kriza sa električnom energijom u Gazi datira iz 2006. godine, kada je u izraelskim zračnim napadima uništeno svih šest transformatora u jedinoj elektrani u Gazi.

 Elektrana je tek djelimično obnovljena. Izraelska blokada sprečava dostavu dijelova, opreme i goriva potrebnih za njenu obnovu u Gazu. U međuvremenu, Izrael i dalje sistemski cilja i uništava električne vodove u Gazi, što situaciju čini još gorom.

Već godinama elektrana radi drastično smanjenim kapacitetom, proizvodeći tek 80 od 300 MW za dnevne potrebe električnom energijom u Gazi. Uprava za energetiku u Gazi ovom hroničnom nestašicom električne energije nosi se uvođenjem redukcija u napajanju. U bilo kojem trenutku jedna trećina stanovnika Gaze je bez struje.

Nedostatak električne energije u Gazi jeste, možda, relativno nova kriza, ali upravo ona još više otežava one ranije, osnovnije probleme. To se posebno odnosi na pristup Palestinaca čistoj vodi koje, za početak ima premalo da bi se zadovoljile potrebe stanovnika Pojasa Gaze. Dnevne redukcije struje remete odvod i tretman otpadnih voda iz kanalizacije i onemogućavaju rad  pumpi za vodu.

 Tokom godina izraelski raketni i kopneni napadi oštetili su vodovod u Gazi. Godine sukoba na sličan način su oštetile i sistem za tretman otpadnih voda. Kao rezultat toga, voda iz kanalizacije često dospijeva u vodu za piće, što je dovelo do naglog porasta bolesti koje se prenose vodom.

 Bilo kakve planove za poboljšanje kvalitete vode u Gazi osujetila je kriza sa električnom energijom. Vodna postrojenja su među najvećim potrošačima električne energije. Bez dovoljno struje za održavanje postojećih sistema za vodu i sanitarnih sistema nemoguće je razmišljati o gradnji novih.

Izraelsko bombardiranje Elektrane tokom operacije Zaštitni rub 2014. godine bilo je katastrofalno za Gazu. Bez pouzdanog snabdijevanja električnom energijom Palestinci su bili prisiljeni oslanjati se na generatore koji rade na dizel gorivo. Izraelska blokada Gaze 2006. godine izazvala je veliku nestašicu goriva.

 Hamasova vlada bila je primorana tražiti alternativne izvore. Krijumčarenje goriva iz Egipta bilo je samo jedan od načina da se nadoknadi manjak. Međutim, kada je Egipat nedavno zatvorio granični prijelaz Rafah, koji je služio kao kanal za krijumčarenje goriva, i ti izvori su nestali.

Većina posmatrača smatra da je jedini siguran način da se riješi kriza s električnom energijom u Gazi ukidanje izraelske blokade s kopna i mora. Blokada je život u Gazi učinila znatno neizvjesnijim. Ujedinjeni narodi nedavno su upozorili da se uvjeti pogoršavaju takvom brzinom da će  Gaza do 2020. godine postati nepodesna za život. Izraelska blokada udarila je temelje dubokoj humanitarnoj katastrofi.

Palestinci u Gazi svakodnevno se suočavaju sa borbom za opstanak pod izraelskim bombardiranjem. Redukcije električne energije život im čine još neizvjesnijim. Kriza sa napajanjem strujom dovodi u opasnost živote srčanih i bolesnika na dijalizi kao i beba u inkubatorima.

 Ova kriza ugrožava i živote običnih Palestinaca. Generatori mogu biti nesigurni ukoliko se koriste na pogrešan način. Deseci Palestinaca su umrli ili otrovani ugljičnim monoksidom, zbog požara ili eksplozije, koji su bili posljedica nepravilnog korištenja generatora.

Kriza u vezi s opskrbom električnom energijom u Gazi za Palestince je više od problema. To je prijetnja  njihovom opstanku.

Kurban projekat 2024

Akcija traje do 7. juna. Nema uplata na taj dan. SOMALIJA , SIRIJA, JEMEN, MIJANMAR – (BANGLADEŠ) , AFGANISTAN, GAZA, KAŠMIR, NEPAL Ove...

Sirotište u Somaliji - Mogadish - apel za pomoć u...

100 KM mjesečno za sve potrebe siročeta Potrebno 5.050 eura da bi sirotište normalno funkcionisalo na mjesečnom nivou . Partnerska IHH...

Apel: Fond za dječaka Abdullaha iz Nepala

Mnogi su čuli potresnu priču od dječaku Abdulahu iz Nepala, kog smo spasili iz ralja zlog daidže. Ostao je jako mali bez majke i oca. Dali...

APEL: Pomoć dječaku Muhammedu iz Nepala da se vrati...

Potrebno 300 eura mjesečno, za sve troškove - školovanje i porodicu Umjesto da ide u u školu on kuha i poslužuje svoje vršnjake u...