Udruženje Solidarnost pokreće humanitarnu akciju prikupljanja novčanih sredstava  za izgradnju kuće jetimskoj porodici u Šri Lanki. 2014 godine uspjeli smo prikupiti novčana sredstva za jednu jetimsku kuću.  Želimo da ove godine prikupimo srdstva za dvije jetimske kuće.

Vrijednost projekta – kuće (  gradnja i opremanje )  je 5.500  € ili 10.800 KM ( uračunata i provizija slanja)

Površina kuće je 40, 27 m2 i sadrži slijedeće prostrije:

dnevna soba  10.59 m2,

dvije spavaće sobe  – 11.15 m2 i 8.36 m2,

kuhinja  – 7.94 m2

i kupatilo – 2.23 m2.

 

ZAŠTO OVAJ PROJEKAT?

Devet posto Šri Lanka populacije od 20 milijuna ljudi  su muslimani. Građanski rat i cunami u Šri Lanki je ostavio mnogo djece bez roditelja. Broj muslimanskih siročadi prelazi 6 holjada. Oni su  iz sjeverne i istočne regije, bili  prisiljeni pobjeći iz svojih domova i žive u kampovima zbog građanskog rata koji je trajao 30 godina. Izbjeglice  su se  počele  vraćati u svoje domove s oončanjem  rata 2009. gdine, međutim, njihovi domovi više ne postoje.

 

Primjer jedne jetimske porodice:

10-godišnja Fatma Afra je bila jedna od onih koji su izgubili svoj dom.
Fatma Afra je rođena za vrijeme  rata. Ne sjeća se svog oca koji  je poginuo  u eksploziji u njihovom susjedstvu. Kad je  Fatma imala  4 godine,   majki  je dijagnosticiran rak pluća. Godinu dana kasnije,  majka je  umrla, a ona je ostala siroče. Mumtaz i Rizna su Fatma Afra  brat i sestra. Troje  siročad su pod skrbi nane , Riyana koji radi skraćeno radno vrijeme na plantaži čaja. Iako je Riyanin  prihod dovoljan za ovu malu porodicu, njihov najveći problem je to što žive u šupi. Riyana kaže kad je kiša, namještaj u šupi  se smoči i djeca se razbole. Iako je pokušala da pokrije rupe koristeći prozirnu ceradu, ona nije bila u stanju spriječiti vodu .

Prošle godine( 2016.)  na Dan solidarnosti sa siročetom , IHH tim je  preselio Fatma Afra, nanu,   brata i sestaru u novi dom, gdje će biti sigurni od kiše. Njihova kuća  veličine  40 kvadrata, ima dvije spavaće sobe, dnevni boravak i kuhinju. Uključujući novo kupljeni namještaj, ukupni trošak za izgradnju kuće je  5500 eura.

Ovakvih primjera je mnogo. Ihh timovi nastoje pomoći jetimske porodic eu Šri lanci. Bili smo i bit ćemo dio ovog vakif i  velikog  hajra. Mjesec ramazan je posbena prilika: pomažemo jetime u svetom mjesecu kad Allah posebno nagrađuje. Mnogi imaju proliku da svojim zekatom uvakife i pomognu ove pordice.

Akcija traje dok sene prikupe sredstva za bar jednu kuću.

Pomoći majke jetima, jednu jetimsku porodicu u ovakvim uvjetima je posebno zadovoljstvo i hajr. S toga budimo dio projekta izgradnje jetimske kuće.

Kako biti dio ovog projekta?

Možeš donirati sredstva za izgradnju cijele kuće sam, biti donator jedne kuće ukoliko si u mogućnosti.

Možeš donrati koliko možeš novčanih sredstava  i tako zajedno da izgradimo jednu ili više kuća.

 

Uplate vršiti na slijedeći način:

Primaoc: udruženje Solidarnost

Svrha:  “Jetimska kuća”

Žiro račun udruženja „Solidarnost"

TURKISH ZIRAAT BANK BOSNIA d.d

U KM. valuti: 186-000-1053170055

DEVIZNI:  SWIFT code :TZBBBA22

IBAN: BA391860001653170151

Nakon izgradnje kuće IHH se obavezuje poslati fotografiju jetimske porodice koja je dobila kuću.

Kurban 2021 - Akcija traje do 13. jula

Udruženje Solidarnost i ove godine pokreće humanitarnu akciju prikupljanja kurbana namjenjenih našoj braći i sestrama u Somaliji, Sudanu...

URGENT APEL: Donesi nadu u Gazu

Budi zvuk tihog vriska . Obnovimo Gazu i zajedno zaliječimo njene rane. Ne ostavljajte našu braću i sestre same pod nasilnim izraelskim...

Apel za pomoć stanovnicima Gaze oboljelim od Covid...

Od 2007 godine traje pomorska, kopnena, ekonomska i svaka druga blokada posjasa Gaze. Preko 80 % stanovništva ovisi isključivo o...

Hitan apel za Jemen - Djeca koja umiru od gladi ne...

Njihova majušna tijela ne mogu trošiti energiju na suze. Umjesto toga, koriste sve posljednje kalorije kako bi im organi držali pumpu. Ali...